Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş

Bebeklerde ek gıdaya geçiş sürecinde her ne kadar bebeğinizi erkenden besinlerle tanıştırmak için heyecan duysanız da bebeğiniz 180 gününü tamamlamadan ek gıdaya geçiş uzmanlar tarafından önerilmiyor. Yeterli miktarda salgılandığı takdirde bebeğiniz 6 ay boyunca anne sütünden bütün ihtiyaçlarını karşılayacak.

6. Ayını doldurduktan sonra artık anne sütündeki yeterli gelmeyen vitamin ve mineral gereksinimi dışarıdan yiyeceklerle desteklemek gerekmektedir. 6. Ayını dolduran bebeklerin ek gıdalar ile tanışma serüveninde ilk otuz günü tadım ayı olarak belirleyerek işe başlayabilirsiniz. Tadım yapılmasının temel nedeni besinlerin bebeğin bedeninde sindirilip sindirilmediğini ve alerji yapıp yapmadığını gözlemlemektir. Her yeni besin günde 2 kez verilmek üzere 1. gün 1 çay kaşığı 2. gün 1 tatlı kaşığı 3. gün 1 çorba kaşığı denenir ve bebeğin kakası kontrol edilir. Bebeğin dışkısında kan veya mukuslu yapı görüldüğü takdirde bebek alerjik raeksiyon göstermiş demektir. Sorun yaratan besinler kesilir ve bir yaşına kadar bir daha verilmez. Problem olmayan yiyecekler ile bebeğinizi beslemeye devam edebilirsiniz.

Ek Gıdaya Geçişte Bebeğin İlk Besinleri

Bebeklerde ek gıdaya geçiş sürecinde bebeğe verilebilen besinleri şöyle sıralayabiliriz; kabak, balkabağı, karnıbahar, havuç, brokoli, soğan, sarımsak, taze fasulye, avokado, patates, yoğurt, pirinç, bulgur, irmik, keçiboynuzu pekmezi, elma, armut, muz, ayva. Bu besinleri tercihen buharda pişirerek yada haşlayarak verebilirsiniz. İlk aşamada bebekler bu besinlere karşı öğürme ve dil ile itme gibi refleksler yapmaları normaldir. Bebeğin sevmediği düşünülmemelidir. Bebek emmeye alıştığı için bu deneyim onun için çok yeni. Öğürme tepkisi besini beğenmediği için değil ağzına pütürlü geldiği içindir. Daha iyi yemesi için besinleri daha fazla ezebilirsiniz fakat makine kullanmamalısınız. Blender ile pürüzsüz gıda alan bebeklerde pütürlü gıdaya alışma süreci çok uzamaktadır. Bu da sizi zorlayacak durumlardan biridir. Blender yerine çatalla her seferinde biraz daha pütürlü bırakıp bebeğin yeme deneyimine katkıda bulunabilirsiniz. Sevmediğini düşündüğünüz bir gıda varsa onu bir süre vermeyip daha sonra denemelisiniz. Ek gıda sürecinde 6. Ayı tamamladık. Daha sonraki aylarda yapılması gerekenler ve ek gıda tarifleri için takipte kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir