Bebekler Kuruyemiş Ne Zaman Yer?

Bugünkü cevap arayacağımız konu “Bebekler kuruyemiş ne zaman yer?”. Enerji ve besin değeri açısından yüksek olduğu bilinen fındık, fıstık ve ceviz annelerin bir an önce bebeğine yedirmeyi düşündüğü gıdalardan. Bebeklere ilk etapta kuruyemiş verilmemesinin birinci nedeni alerji riski, ikincisi ise boğulma tehlikesidir. Ülkemizde kuruyemiş alerjisi görülmesi yüzde 1 civarındadır. Peki ülkemizde çokça bulunan ve tüketilen kuruyemişleri bebeklerimize ne zaman yedirmeye başlamalıyız?

Bebeklere / Çocuklara Ne zaman Kuruyemiş Verebilirim?

Kuruyemişler alerjik besinlerdir ve başlanma zamanları hakkında fazla bilgi mevcut değildir. Ortak uzman görüşlerine göre bebekler kuruyemiş ne zaman yer? Kuruyemiş vermeye genelde 12 ay ve 36 ay arasında başlanması önerilse de bu yaş aralığı uzmanlara göre değişmektedir. Peki kuruyemişleri çocuğumuza daha erken başlayabilir miyiz? Eski görüşlere göre alerji nedeniyle 3 yaşa kadar başlanması önerilmeyen kuruyemişlerin, geç başlanmasının besin alerjisini anlamlı derecede tetiklemediği görülmüştür. Bu sebeple bu yaş aralığı değişmiş olup artık 6 aylık olan bebeklerde katı gıdalara başlanması ile kuruyemiş başlanabilmektedir.

Çocuğun anne ve babasında herhangi bir alerji öyküsü var ise kuruyemişlere daha geç başlanması faydalıdır. Yine ailede astım, alerjik nezle, besin alerjisi ve egzama gibi alerjik hastalıklar var ise 1 yaş sonrası başlanması öneriliyor. Çocuğun anne ve babasında herhangi bir alerji öyküsü yok ise en az alerjik olanından denemeye başlanmalıdır.

Bebeğime Hangi Kuruyemişi Vermeliyim?

İlk defa verileceği zaman kuruyemişin kendisinden çok kuruyemiş içeren gıdalar ile başlanmalıdır. Ceviz ilk başlangıç olarak seçebilirsiniz. Alerjen özellikleri diğer kuruyemişlere göre daha az olan cevizi cam rendede ezip küçülterek besinlerine karıştırabilirsiniz. Cevize reaksiyon göstermeyen çocuğunuza daha sonra fıstık ezmesi ve ezilmiş badem de verebilirsiniz.

Kuruyemişin Bebeğime Alerji Yapıp, Yapmadığını Nasıl Anlarım?

Kuruyemiş verilmeden önce dudağa sürüp 30 dakika bekleyiniz. Bebekte kızarıklık, dilde-dudakta şişme, göz etrafında şişme, nezle, nefes darlığı, kaşıntı varsa alerji gelişmiş demektir. 2 saat sonra oluşan belirtiler dışkıda sümüklenme, ishal, kusma, karın ağrısı ve dışkıda kan görülmesidir. Bu durumlarla karşılaşıldığında mutlaka çocuk alerji uzmanına görünüp ve onun önderliğinde kuruyemişe başlayınız.

Kuruyemişin Faydaları

Vitamin, mineral, antioksidan, yağ ve lif içermektedir. Protein, yağ, vitamin E, niasin B3, magnezyum, manganez, krom gibi minerallerden zengindir. Büyüme ve gelişmeye önemli katkılar sağlar.· Böbrek taşına eğilimi olan bebeklerin badem yemekten kaçınmaları gerekir. Çünkü badem böbrek taşına neden olan kalsiyum ve oksalattan zengindir.

Bebeğinizin zevkle yiyeceği bir çok tarif için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir